15 marca 2013 roku poznaliśmy wyniki tegorocznej Certyfikacji Jakości Tradycyjnych Wielkopolskich Wędlin. Uroczyste wręczenie certyfikatów odbyło się w czasie Gali V Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy RP. Poniżej zamieszczamy protokół z certyfikacji.
W dniu 22 lutego 2013 r, przeprowadzona została ocena wędlin, której celem było przyznanie CERTYFIKATÓW JAKOŚCI na Wielkopolskie Tradycyjne Wyroby Mięsne. Certyfikaty przyznawała Kapituła, której przewodniczyli:
-
prof. dr hab. Włodzimierz Dolata, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Technologii Mięsa - Przewodniczący Kapituły
-
inż. Jacek Marcinkowski, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu - V-ce Przewodniczący Kapituły
-
mgr inż. Celina Nierodkiewicz, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP - V-ce Przewodnicząca Kapituły
Wyroby oceniane były przez Komisję Technologiczną w składzie:
-
Aleksander Tecław, Prezes Zarządu Wielkopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy w Poznaniu
-
Jarosław Kujawa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
-
Ks. Tadeusz Magas, Kapelan Rzeźników i Wędliniarzy
-
prof. dr hab. Jan Pyrcz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
dr hab. Bożena Danyluk, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
dr inż. Jerzy Mróz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
dr inż. Ryszard Kowalski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
dr inż. Agnieszka Bilska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
dr inż. Mirosława Krzywdzińska-Bartkowiak, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
-
Wojciech Kurpisz, Chata Polska S.A.
-
mgr Waldemar Jaworski, Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Poznaniu
-
Roman Markowski, Wielkopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy w Poznaniu
-
Hieronim Jurga, ABC Kuchni, Prezes Zarządu
-
Leszek Gryka, Studio Kulinarne GALES
-
dr inż. Michał Piątek, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Sekretarz Kapituły
-
dr inż. Agnieszka Frala, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Sekretarz Kapituły
oraz Komisję Konsumencką, w skład której weszli:
-
Przemysław Pacia - V-ce Wojewoda Wielkopolski, Urząd Wojewódzki w Poznaniu
-
Tomasz Kayser - l-wszy Zastępca Prezydenta Miasta Poznania, Urząd Miasta Poznania
-
Katarzyna Parysek - Zastępca Dyrektora Biura Prezydenta, Urząd Miasta Poznania
-
Joanna Jajus - Dyrektor Wydziału Działalności Gospodarczej i Rolnictwa Urzędu Miasta Poznania
-
Kazimierz Śliwiński - V-ce Dyrektor Wydziału Działalności Gospodarczej Urzędu Miasta Poznania
-
Janusz Rodziewicz - Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP
-
Stefan Pielech - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
-
Jerzy Głowacki - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
-
Barbara Surma - Członek Zarządu Wielkopolskiej Izby Gastronomii
-
Ryszard Ciesielski - Prezes Wielkopolskiego Instytutu Jakości
-
Ireneusz Kozecki- Dyrektor Wielkopolskiej Izby Rolniczej
-
Bogdan Fleming-V-ce dyrektor Wielkopolskiej Izby Rolniczej
-
Tomasz Wika - Dyrektor Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu
-
Filip Bittner - Dyrektor Grupy Produktów, Międzynarodowe Targi Poznańskie
-
Piotr Wroński - szef protokołu Międzynarodowych Targów Poznańskich
-
Ireneusz Sobiak - Powiatowy Lekarz Weterynarii, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu
-
Bartłomiej Raj - Zastępca Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii, Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Poznaniu
-
Piotr Zerbe - Komendant Wielkopolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP
-
Lesław Wiatrowski - Prezes Zarządu Wielkopolskiego Zrzeszenia Handlu i Usług
-
Grzegorz Owczarzak - Dyrektor Zespołu Szkół Budowlano-Drzewnych w Poznaniu
-
Bożena Skarżyńska - Redaktor Naczelna Bilansu Dodatniego, SRW RP
-
Andrzej Błaszczak - Radio Emaus
-
Zygmunt Tomkowiak - Forum Wielkopolski
-
Marek Gąsiorowski - Slow Food Wielkopolska
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/WIR foto:
Gospodarz.pl