Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Ładowarka kołowa GIANT V5003T X-TRA
2015-04-22 -
Silosy większe
2015-12-02 -
Agregat Uprawowy Z Wałem Przednim 3,0 M
2014-01-06 -
Silosy spedycyjne WINKLER
2020-03-19 -
Agregat VIBRO SEEDER 6000
2013-05-31 -
BOBMAN "Pro" Podgarnianie i higiena
2020-07-30
Indeks cen żywności najwyższy od marca
W październiku br. indeks światowych cen żywności FAO wzrósł wobec zmienionej wartości z września o 0,7% (1,2 pp.) do 172,6 pkt i był najwyższy od marca 2015 r. Poza lipcem indeks rósł od początku bieżącego roku. Zwyżkowały indeksy m.in. zbóż, nabiału oraz cukru, natomiast oleje i mięso potaniało. W skali roku żywność na świecie podrożała o 9,1%
Indeks cen żywności
Wartość indeksu cen olejów dla października br. wyniosła 167,9 punkty, tj. o 2,4% mniej w porównaniu z wrześniem br. Zatem po trzech miesiącach spadku i dwóch wzrostu, jego wartość zmniejszyła się głównie na skutek redukcji cen oleju palmowego pod wpływem rosnącej produkcji w Azji Południowo Wschodniej połączonej ze słabym popytem na świecie, co wpływało na wzrost zapasów zwłaszcza w Malezji. Zmiany tego indeksu były ograniczane przez rosnące notowania innych olejów (sojowego, słonecznikowego i rzepakowego).
Natomiast indeks cukru FAO wzrósł w październiku o 3,4% do 315,3 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 59,8%. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami; na skutek niekorzystnych warunków pogodowych wyhamowała kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie. Indeks jest najwyższy obecnie od października 2012 roku.
Jak podaje FAMMU/FAPA, ceny mięsa w październiku były o 3,4% wyższe niż przed rokiem. Od stycznia br., gdy indeks cen mięsa był najniższy od 5 lat, notowania poszły w górę o 13%. Październikowy 1-procentowy spadek został spowodowany głównie obniżeniem popytu importowego Chin na wieprzowinę, a co za tym idzie ograniczeniem unijnego eksportu na ten rynek przy obfitej podaży. Unijne ceny reprezentatywne wieprzowiny wyniosły w październiku 158,14 EUR/100 kg i były o 4,5% niższe niż we wrześniu. Do spadku cen mięsa ogółem na świecie przyczyniła się również dalsza redukcja cen eksportowych wołowiny w Oceanii z uwagi na wzrost produkcji w USA i zmniejszenie popytu importowego. Notowania mięsa owczego w Oceanii wzrosły natomiast do poziomu najwyższego od prawie dwóch lat ze względu na ograniczenie podaży w tym regionie.
Czytaj dalej na następnej stronnie...
