W okresie od 12 do 18 października 2015 roku odnotowano wzrost cen większości gatunków serów w Polsce w relacji tygodniowej. Jedynie cena sera Feta i serka wiejskiego spadła.
Ceny serów w Polsce
Cena sera Edamskiego
-
cena – 10,53 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
Cena sera Gouda
-
cena – 10,81 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,6%
Cena sera Cheddar
-
cena – 10,93 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%
Cena sera Ementaler
-
cena – 13,41 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,5%
Cena sera Podlaskiego, Zamojskiego, Morskiego
-
cena – 10,23 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
Cena sera Mozzarella
-
cena – 12,79 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%
Cena sera Feta
-
cena – 9,88 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 2%
Cena sera pleśniowego
-
cena – 18,68 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 4,2%
Cena twarogu min. 40%
-
cena – 9,25 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1%
Cena serka wiejskiego min. 40% tł.
-
cena – 6,59 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu