Ceny przetworów mleczarskich
Niemniej jednak uwagę zwraca systematyczna zwyżka cen suszonej serwatki, która w skali miesiąca podrożała o 8% do rekordowego poziomu 1044 EUR/t, a w ujęciu roku prawie dwukrotnie, przy czym na giełdzie w Chicago prawie dwuipółkrotnie.
Za chude mleko w proszku płacono 1814 EUR/t, a za pełny proszek mleczny 2850 EUR/t, a więc odpowiednio o 10 i 6% mniej niż w lutym. Spośród serów dojrzewających najgłębsza była zniżka cen sera Edam o 2% do 3140 EUR/t, przy minimalnych spadkach cen sera Gouda do 3160 EUR/t oraz sera Cheddar do 3290 EUR/t.
Na krajowym rynku mleka w pierwszych dwóch miesiącach 2017 r. notowano różne kierunki zmian cen na poszczególnych poziomach rynku. Ceny skupu mleka, po 2,9% obniżce w styczniu, w lutym zwiększyły się o 0,4% do 132,56 zł/hl w porównaniu z miesiącem poprzednim, przy zmniejszeniu dostaw mleka o 7,3% do 854,1 mln l.
W ocenie Jadwigi Seremak-Bulge i Teresy Zdziarskiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, skup mleka w lutym był taki sam jak w tym samym miesiącu 2016 r., ale ceny skupu o 21% większe. Pod wpływem wyższych cen skupu i poprawy opłacalności produkcji mleka w drugiej połowie 2016 r., w lutym br. targowiskowe ceny jałówek 1-rocznych osiągnęły rekordowy poziom 2600 zł/ szt., tj. większy o 2% niż w styczniu i o 31,5% niż rok temu. Tymczasem ceny krów dojnych zmalały odpowiednio o 4,5 i 5,5% do 2950 zł/szt.
Według GUS, w styczniu br. ceny zbytu przetworów mlecznych podniosły się o 1% w porównaniu z grudniem 2016 roku, o czym zadecydowała znacząca zwyżka cen pełnego mleka w proszku o 12,2%, a także serków homogenizowanych smakowych oraz jogurtów o 3-6%. Z kolei w lutym ceny zbytu były o 1% mniejsze niż w styczniu. Głównie zmalały ceny trwałych przetworów mlecznych, pod wpływem zniżek cen na rynku globalnym. Masło w blokach potaniało o 8%, masło konfekcjonowane o 4,7%, masło z dodatkiem oleju o 3,4%, sery dojrzewające o 2,6-3,5%, pełne mleko w proszku o 2,0%, a chudy proszek mleczny o 1,8%.
Czytaj dalej na następnej stronie...