W dniach od 15 do 21 grudnia 2014 roku odnotowano w większości przypadków wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Spadek zaobserwowano jedynie w obrębie cen mleka w proszku, zagęszczonego i UHT.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 13,99 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 8,43 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4,6%
Ceny mleka zagęszczonego:
-
cena – 6,14 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 5,2%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 3,46 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,85 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,2%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,89 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,3%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 4,19 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,2%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,85 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,1%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 6,02 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,2%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu