Ceny produktów mleczarskich
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała prognozy indeksu cen żywności za lipiec. Osiągnął on poziom 164,6 pkt., a więc był najniższy od sześciu lat i o 19 proc. mniejszy niż w tym samym miesiącu rok wcześniej. Do dużej zniżki cen surowców rolnych na świecie przyczyniły się w dużej mierze także ceny produktów mleczarskich, które na przestrzeni ostatnich dwunastu miesięcy zmniejszyły się aż o 34 proc. Ich indeks osiągnął poziom 149,1 pkt., a zatem był najmniejszy od sierpnia 2009 r. W ostatnim dziesięcioleciu najniższy poziom indeks cen produktów mleczarskich osiągnął w lutym 2009 r., kiedy wyniósł 120 pkt. Ceny w lipcu br. były o 24 proc. większe niż wtedy.
Co gorsza dla producentów mleka, wygląda na to, że w końcówce lipca i na początku sierpnia ceny kontynuowały trend spadkowy. Na aukcji GlobalDairy Trade 4.08 br. indeks cen produktów mlecznych zmalał aż o 9,3 proc., po spadku o 10,7 proc. w dniu 15.07, do najniższego poziomu w historii notowań - 514 pkt. Dla porównania wcześniejsze minimum wynoszące 573 pkt. odnotowano 1.07.2009. Oznacza to, że aktualnie ceny są o 10 proc. mniejsze. Światowe ceny surowca na giełdzie obniżają się nieprzerwanie od połowy marca br.
Na początku sierpnia najbardziej, bo o 14 proc., spadły notowania OMP. Ceny PMP, najważniejszego surowca handlowanego na GlobalDairy Trade obniżyły się o 10 proc. zwiększyły się za to ceny Cheddara o 0,2 proc. W odniesieniu do licytacji sprzed roku indeks cen zmalał aż o 42 proc., w tym ceny OMP i PMP spadły odpowiednio o 56 i 41 proc., a ceny sera Cheddar o 29 proc. Najmocniej trzymają się ceny masła, które są aktualnie o 17 proc. niższe niż rok temu.
Ceny mleka surowego w UE także wyraźnie maleją, jednak w przeciwieństwie do notowań giełdy GlobalDairy Trade nadal są większe niż w 2009 r. Pod koniec lipca w UE ceny OMP oraz serwatki w proszku były odpowiednio o 39 i 35 proc. mniejsze niż rok wcześniej. W tym samym czasie obniżyły się ceny PMP o 29 proc. Ceny serów, w zależności od gatunku, spadły od 9 proc. - Emmental do 26 proc. - Edam.
Na tle pozostałych produktów masło potaniało o 15 proc. W stosunku do minimów zanotowanych w 2009 r. ceny są wciąż wyższe. Jednak w przypadku OMP różnica ta jest nieznaczna i wynosi 8 proc. Nieco większe są różnice w odniesieniu do PMP - 20 proc., a tym bardziej masła - 35-40 proc. Prawdopodobnie w dużej mierze wynika to ze słabego euro. W lipcu 2015 r. unijna waluta była o 17 proc. słabsza w stosunku do dolara niż w pierwszej połowie 2009 r., co czyni tutejszą produkcję bardziej konkurencyjną na globalnym rynku i hamuje nieco obniżki cen.