Jak podaje FAMMU/FAPA, w ostatnich tygodniach zwyżkową tendencją charakteryzowały się ceny masła w Polsce, będącej czwartym krajem w Unii Europejskiej pod względem produkcji tego tłuszczu. Dnia 1 grudnia 2013 roku jego ceny osiągnęły poziom 4,08 euro/kg, co oznacza wzrost o 7,09%, a w przeliczeniu na walutę polską – o 7,4% do poziomu 17,13 zł/kg.
Stawki w Polsce były wyższe od ceny interwencyjnej o 65,6% i o 0,25% wobec średniej dla całej Unii Europejskiej. Wcześniej podobną sytuację obserwowano w grudniu 2012 roku. Od tamtej pory ceny polskiego masła kształtowały się na poziomie niższym niż średnia unijna, przez co produkt z Polski stał się mniej konkurencyjny na rynku Wspólnoty.
Niemniej, na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakimi są Niemcy, ceny tłuszczu na początku grudnia pozostawały wyższe. Po 5-procentowej zwyżce w listopadzie, obecnie utrzymują się one na stałym poziomie 4,13 euro/kg. Z kolei w przypadku innego głównego unijnego producenta – Holandii w ostatnich tygodniach nie obserwowano większych zmian i na początku grudnia ceny masła były tam tylko o 0,49% wyższe niż przed miesiącem osiągając poziom 4,12 euro/kg. Należy jednak podkreślić, iż zarówno w Niemczech jak i Holandii ceny te są o około 18-23% wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Biorąc pod uwagę wysokie ceny masła w Unii wobec 2012 roku, produkcja tego tłuszczu utrzymuje się na względnie stałym poziomie. Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do końca sierpnia 2013 roku produkcja była o zaledwie 0,4% niższa niż w tym samym czasie roku poprzedniego. Jednocześnie poza granice Unii wyeksportowano o 5% mniej masła niż w analogicznym okresie 2012 roku, a jeszcze po 5 miesiącach notowano 4,4% zwyżkę w relacji rocznej.
Jak podaje FAMMU/FAPA, ostatnie zwyżki cen masła na rynku Unii Europejskiej miały miejsce w sierpniu bieżącego roku.