Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-07
-
Bezrobocie w marcu w dół
2025-04-07 -
Zmiany opłacalności produkcji rolniczej
2025-04-07
Poznaj produkty
-
Kasza kukurydziana do celów spożywczych
2023-03-09 -
Wozy jednoosiowe
2013-01-11 -
Chwytak do dużych balotów
2015-07-02 -
ROZWADNIACZ OPRYSKIWACZA WIPROL
2016-05-02
Droższy koncentrat jabłkowy
Według Fruit Processing, ceny koncentratu soku jabłkowego od początku sezonu 2015/2016 kształtują się na dużo większym poziomie niż w porównywalnym okresie rok wcześniej.

Ceny koncentratów owocowych
Jak podaje FAMMU/FAPA, w listopadzie minionego roku za koncentrat 70 Brix o wysokiej kwasowości płacono 1,4 EUR/kg w stosunku do 1 EUR/kg w tym samym czasie rok wcześniej. Z kolei ceny koncentratu 70 Brix o niskiej kwasowości kształtowały się w przedostatnim miesiącu 2015 roku w wysokości 1,4 EUR/kg w odniesieniu do 0,95 EUR/kg w listopadzie poprzedniego roku. Podawane są uśrednione ceny są na bazie DDP - dostarczone, cło opłacone.
Ceny koncentratu wiśniowego 65 brix były tej jesieni na relatywnie niskim poziomie – nieznacznie poniżej 4 EUR/kg względem ponad 4,2 EUR/kg w porównywalnym okresie rok wcześniej.
Większy niż rok temu jest w tym sezonie koncentrat soku z czarnej porzeczki - 65 brix. Jego ceny w ostatnich miesiącach zeszłego roku kształtowały się w granicy 3,5 EUR/kg, w porównaniu do 2,5 EUR/kg w tym samym okresie poprzedniego roku.
Ceny koncentratu soku marchwiowego były w ostatnim kwartale zeszłego roku na nieco tylko mniejszym poziomie niż w omawianym okresie rok wcześniej, czyli w wysokości 3,8 EUR/t.
