Od początku 2015 r. cena koncentratu jabłkowego wzrosła o 60%

Jak wynika z notowań Foodnews, cena koncentratu soku jabłkowego z Polski w drugiej połowie kwietnia 2015 roku (17.04) wyniosła 1,1 euro/kg. W związku z tym jest to wzrost aż o 62 proc. w odniesieniu do początku stycznia 2015 roku, kiedy wynosiła jedynie 0,68 euro/kg – podaje Bank BGŻ.

Od początku 2015 r. cena koncentratu jabłkowego wzrosła o 60%

Cena koncentratu jabłkowego

Kwietniowy poziom cen koncentratu był także o 10 proc. większy niż w tym samym okresie przed rokiem. Po raz pierwszy, biorąc pod uwagę notowania Foodnews, w tym sezonie cena zwiększyła się do poziomu powyżej 1 euro/kg. Dynamicznym zwyżkom cen sprzyjają większe zakupy zagęszczonego soku przez Rosję i USA, będące z kolei wynikiem mniejszej podaży soku z Chin.

Cena soku pomarańczowego

Zupełnie inaczej wygląda sprawa cen zagęszczonego soku pomarańczowego, mimo relatywnie niskich zapasów na rynkach globalnych. Zgodnie z Foodnews, cena mrożonego soku pomarańczowego z Brazylii (CFR Rotterdam) w pierwszej dekadzie kwietnia br. wyniosła 2 USD/kg, a więc to o 10 proc. mniej niż rok wcześniej.
 
Jak zauważa Bank BGŻ spadkowy trend notowany jest także na rynkach terminowych. Notowania kontraktów futures koncentratu soku pomarańczowego w połowie kwietnia (17.04) zmalały o 18 proc. wobec stycznia br. do 1,15 USD/lbs i o 31 proc. w skali roku.
 


Tagi:
źródło: