Ceny cukru w Polsce

Duża podaż i stabilizacja popytu powodują, że krajowe ceny cukru spadają. Maleją również ceny na rynku międzynarodowym – podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny cukru w Polsce
W sierpniu 2013 roku ceny zbytu cukru paczkowanego zmalały w odniesieniu do lipca bieżącego roku o 3,4% do 2,83 zł/kg. Natomiast ceny zbytu cukru workowanego, który jest stosowany w przemyśle przetwórczym, wyniosły 3,03 zł/kg w stosunku do 3,04 zł/kg przed miesiącem.
 
Od czerwca 2013 roku ceny zbytu cukru workowanego utrzymują się na wyższym poziomie niż ceny cukru paczkowanego. Wynika to z dużego zapotrzebowania ze strony przemysłu spożywczego i rosnący eksport produktów przetworzonych.
 
Poza tym, aktualnie są realizowane dostawy do przemysłu spożywczego w obrębie kontraktów podpisanych kilka miesięcy wcześniej, kiedy ceny były dużo wyższe. Od początku roku ceny zbytu cukru paczkowanego zmniejszyły się o 15%, a workowanego o 7,3%.
 
W handlu detalicznym w sierpniu 2013 roku ceny spadły o 3,1% do 3,46 zł/kg i były o 11,7% mniejsze niż na początku roku. Obniżka cen detalicznych potwierdza, że popyt w gospodarstwach domowych utrzymuje się na niskim poziomie – podkreśla Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


Tagi:
źródło: