Na rynku krajowym w sierpniu bieżącego roku, ceny producentów cukru malały.
W sierpniu br. sytuacja cenowa była determinowana głównie ograniczeniami w handlu związanymi z rozwojem epidemii koronawirusa, co skutkowało umiarkowanym spadkiem cen. Cena producentów cukru paczkowanego w sierpniu 2020 r. ukształtowała się w granicy 1,83 zł/kg (z VAT), a więc niższym o 0,1% niż w poprzednim miesiącu. W obrębie miesiąca sprzedano w sumie 46,099 tys. ton, czyli mniej o 11,1%.
Jednocześnie zmniejszone zapotrzebowanie na cukier ze strony przemysłu spożywczego przełożyło się obniżkę cen cukru workowanego. W sierpniu 2020 r. cena zbytu producentów cukru workowanego wyniosła 1,79 zł/kg (z VAT), czyli to mniej o 0,9% niż w lipcu br. Łącznie w ujęciu miesiąca sprzedaż wyniosła 30,816 tys. ton, a więc to spadek o 12,6%.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto:
sxc.hu