Ceny artykułów mleczarskich we wrześniu wzrosły o 13,8%

We wrześniu 2016 roku indeks cen żywności FAO zyskał 2,9%, tym samym wzrastając do 170,9 punktów, w porównaniu do cen z ubiegłego roku oznacza to zwyżkę o 10%.

Ceny artykułów mleczarskich we wrześniu wzrosły o 13,8%

Indeks cen żywności

 

Jak zauważają specjaliści z FAMMU/FAPA największy wpływ na podwyżki miały szybko drożejące artykuły mleczarskie i cukier. We wrześniu straciły jedynie zboża, których indeks spadł o 1,9% duża podaż zbóż, w tym pszenicy i ryżu. Natomiast indeks mięsa wzrósł o 0,2% w dalszym ciągu utrzymywał się popyt na wieprzowinę i drób, olejów zyskał 1,7% gdzie drożał olej palmowy, sojowy i rzepakowy, a artykuły mleczarskie odnotowały aż 13,8% podwyżkę przy czym odnotowano wzrost cen całego asortymentu, najmocniej masło, które chętnie kupowano w UE.

 

Z kolei indeks cukru FAO wzrósł we wrześniu o 6,7% do 304,8 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 81%. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami.

Na skutek niekorzystnych warunków pogodowych wyhamowała kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie. Indeks jest najwyższy obecnie od października 2012 roku. 



Tagi:
źródło: