W związku z tym:
- dla warzyw i owoców, z wykluczeniem warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, warzyw łodygowych, grzybów i wodorostów morskich ustalono na poziomie 0,050 mg/kg w świeżej masie,
- dla warzyw korzeniowych i bulwiastych wyjątkiem selera korzeniowego, pasternaku, salsefii i chrzanu pospolitego, warzyw łodygowych bez selera, a w odniesieniu do ziemniaków najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do ziemniaków obranych, przy czym ustalono go na 0,10 mg/kg w świeżej masie,
- dla warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, selera, selera korzeniowego, pasternaku, salsefii, chrzanu pospolitego i wybranych grzybów jak pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrogowaty, grzyb shiitake, oraz twardzik japoński – 0,20 mg/kg, a dla pozostałych grzybów – 1,0 mg/kg.