W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej oliwy z oliwek.
Objęto nią 3 kategorie produktów, które mogą być wprowadzone do obrotu na etapie handlu detalicznego (tj. oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwę z wytłoczyn oliwek). Skontrolowano 13 podmiotów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 19 partii. Z uwagi na występowanie niedozwolonych wad lub brak aromatu owocowego zakwestionowano 10 partii (52,6%).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 20 partiach. Z uwagi na zawyżoną zawartość stigmastadienów zakwestionowano 1 partię oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (5,0%). Stwierdzona nieprawidłowość świadczy o dodaniu do oliwy z oliwek tańszego oleju rafinowanego.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 23 partii, z czego w 7 stwierdzono nieprawidłowości (30,4%). Dotyczyły one m.in.:
-
braku podania obowiązkowej informacji o pochodzeniu i opisu kategorii oliwy;
-
podania niezgodnej z przepisami nazwy (np. „oliwa z oliwek extra virgin” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”);
-
braku informacji o szczególnych warunkach przechowywania (tj. w ciemnym i chłodnym miejscu);
-
podania dobrowolnej informacji o maksymalnej kwasowości bez towarzyszących jej oznaczeń dotyczących liczby nadtlenkowej, zawartości wosków i absorpcji ultrafioletu.
źródło: Gospodarz.pl/IJHAR-S foto:
pixabay.com