Jakość handlowa oliwy z oliwek

W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej oliwy z oliwek.

Jakość handlowa oliwy z oliwek
Objęto nią 3 kategorie produktów, które mogą być wprowadzone do obrotu na etapie handlu detalicznego (tj. oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwę z wytłoczyn oliwek). Skontrolowano 13 podmiotów.
 
Cechy organoleptyczne
 
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 19 partii. Z uwagi na występowanie niedozwolonych wad lub brak aromatu owocowego zakwestionowano 10 partii (52,6%).
 
Parametry fizykochemiczne
 
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 20 partiach. Z uwagi na zawyżoną zawartość stigmastadienów  zakwestionowano 1 partię oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia (5,0%).  Stwierdzona nieprawidłowość świadczy o dodaniu do oliwy z oliwek tańszego oleju rafinowanego.
 
Oznakowanie
 
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 23 partii, z czego w 7 stwierdzono nieprawidłowości (30,4%). Dotyczyły one m.in.:
  • braku podania obowiązkowej informacji o pochodzeniu i opisu kategorii oliwy;
  • podania niezgodnej z przepisami nazwy (np. „oliwa z oliwek extra virgin” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”);
  • braku informacji o szczególnych warunkach przechowywania (tj. w ciemnym i chłodnym miejscu);
  • podania dobrowolnej informacji o maksymalnej kwasowości bez towarzyszących jej oznaczeń dotyczących liczby nadtlenkowej, zawartości wosków i absorpcji ultrafioletu.


Tagi:
źródło: