Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w 2024 r. wartość wysłanych z Polski produktów mięsnych była o 8,4% większa niż w 2023 r. i wyniosła 10,9 mld EUR. Jednocześnie przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy produktów miały największy udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym ogółem.
Sprzedaż zagraniczna asortymentu drobiowego generowała największe przychody w grupie produktów mięsnych. W 2024 r. z Polski wywieziono 2,3 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego, czyli więcej o 8% niż w 2023 r., a przychody z tego tytułu wzrosły o 10% do 5,6 mld EUR. Jednocześnie do Polski sprowadzono 191 tys. ton drobiu, tj. mniej o 9% niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski zwiększył się o 4% do 541 tys. ton, a przychody – o 9% do ponad 2,7 mld EUR. Większy niż przed rokiem o 9% był również import asortymentu wołowego i cielęcego, który wyniósł 76,7 tys. ton, a wydatki z tego tytułu zwiększyły się o 14% do 360 mln EUR.
Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 644 tys. ton, a zatem więcej o 10% niż w 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu osiągnęła blisko 2,1 mld EUR – o 6% więcej r/r.
W całym 2024 r. do Polski sprowadzono 962 tys. ton produktów wieprzowych, czyli to wzrost o 3,5% niż przed rokiem za 2,8 mld EUR. Wartość zaimportowanych produktów wieprzowych była o 1% większa r/r.
Około 535 mln EUR wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu