Wzrost unijnego eksportu mięsa

Jak wynika z danych DG AGRI, w minionym roku z UE28 wyeksportowano 5,7 mln t mięsa i przetworów, a więc o 0,6% więcej niż przed rokiem, w tym wieprzowiny 3,9 mln t.

Wzrost unijnego eksportu mięsa
Głównymi odbiorcami wieprzowiny były Chiny z 35% eksportu i Japonia z 11%. Do państw UE wieprzowina sprowadzana jest przede wszystkim ze Szwajcarii - 58%.
 
W omawianym roku unijny eksport wołowiny i zwierząt żywych zmalał o 4% i wynosił 734 tys. t. W tym sektorze czołowymi odbiorcami była Turcja - 13% oraz Hongkong - 9,5%. Najważniejszymi dostawcami wołowiny na rynek unijny są Brazylia - 41% importu i Argentyna - 21%.
 
W sektorze drobiu wysyłka z państw EU wyniosła w tym czasie 1006 tys. ton. Głównymi odbiorcami były Ukraina - 99,7 tys. t, Ghana - 98 tys. t oraz Filipiny - 92 tys. t. W analizowanym okresie import drobiu do państw UE, sprowadzanego przede wszystkim z Tajlandii - 178 tys. t i z Brazylii - 162 tys. t, wyniósł 465 tys. ton.


Tagi:
źródło: