Ceny zakupu żywca wieprzowego
W pierwszym tygodniu lutego br. zarówno w Polsce, jak i na rynku UE nastąpiło wyhamowanie spadku cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 3–9.02.2025 r. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymywali 179,30 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom wyższy o 0,2% niż tydzień wcześniej, ale niższy odpowiednio o 4,5% i o 12% niż przed miesiącem i rokiem. Na rynkach największych producentów wieprzowiny najbardziej wzrosła tygodniowa cena świń rzeźnych w Polsce - o 3,6% do 171,73 EUR/100 kg, a największy spadek nastąpił w Niemczech - o 0,7% do 180,42 EUR/100 kg. Jednocześnie w Belgii, Danii, Francji, Hiszpanii i Niderlandach tygodniowa cena skupu była stabilna lub nie uległa istotnej zmianie.
W Polsce zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały świnie rzeźne po 5,54 zł/kg, a więc drożej o 3,5% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była niższa o 6,5% niż przed miesiącem oraz o 19% niż przed rokiem.
Na sesji w dniu 12 lutego br. niemieckie Stowarzyszenie Grup Producentów Żywca i Mięsa Wieprzowego (VEZG) czwarty tydzień z rzędu podtrzymało rekomendowaną cenę tucznika o mięsności 57% na poziomie 1,72 EUR/kg.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ślad za wzrostem cen żywca wieprzowego w skupie podrożało mięso. Zakłady sprzedawały półtusze wieprzowe po 8,19 zł/kg, tj. o blisko 1% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej o 10% niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była niższa o 18% niż w porównywalnym okresie 2024 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 3–9.02.2025 r. nastąpił o 0,6% tygodniowy spadek cen zakupu bydła rzeźnego, do 11,23 zł/kg. Żywiec wołowy był droższy o 4% niż przed miesiącem oraz o 14,5% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 22,88 zł/kg względem 22,81 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego asortymentu była wyższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W pierwszym tygodniu lutego br. na rynku krajowym kurczęta brojlery skupowano po 5,22 zł/kg, tj. drożej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 1,5% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła 8,24 zł/kg, a więc więcej odpowiednio o 2% i o 7% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 6,19 zł/kg, czyli mniej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale więcej o 0,04 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 13%, indyki – o 34%, a kaczki brojlery o 8% tańsze.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,00 zł/kg, tj. drożej o 7,5% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w obrębie tygodnia wzrosła o 1% i ukształtowała się na po-ziomie 14,08 zł/kg. Była ona jednak niższa o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 14%, a tuszki indyków – o 4,5%.