Rynek mięsa w Polsce (7.05.2017)

Na rynku krajowym od początku marca br. utrzymuje się zwyżkowy trend cen skupu trzody chlewnej. Od czterech tygodni nieprzerwanie zwiększają się także ceny skupu bydła. W pierwszym tygodniu maja br. spadkowi uległy z kolei ceny kurcząt i indyków. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (7.05.2017)

Ceny żywca wieprzowego


Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 1–7.05.2017 r. cena żywca wieprzowego wynosiła 5,59 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku trzoda chlewna była o 29% droższa.
 

Ceny żywca wołowego
 

Za żywiec wołowy płacono 6,34 zł/kg względem 6,31 zł/kg tydzień wcześniej. Cena bydła była wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
 

Ceny żywca drobiowego
 

Kurczęta brojlery krajowe zakłady drobiarskie skupowały po 3,22 zł/kg, tj. taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem.
 
Cena indyków wynosiła 5,14 zł/kg wobec 5,15 zł/kg w poprzednim tygodniu i 5,08 zł/kg przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 4%, a indyki – o 2%.


Tagi:
źródło: