Rynek mięsa w Polsce (5.02.2023)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (5.02.2023)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

Na rynku krajowym po zniżkowym trendzie cen skupu żywca wieprzowego, utrzymującym się od połowy grudnia 2022 r., na przełomie stycznia i lutego 2023 r. odnotowano ich zwyżkę. W dniach 30.01 – 5.02.2023 r. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły dostawcom 7,40 zł/kg, a więc o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 2% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 74% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na przełomie stycznia i lutego br. półtusze wieprzowe sprzedawano po 10,50 zł/kg względem 10,51 zł/kg w poprzednim tygodniu. Półtusze wieprzowe były tańsze o 5% niż przed miesiącem, ale droższe o 59% niż w porównywalnym tygodniu 2022 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 30.01 – 5.02.2023 r. krajowi dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 10,67 zł/kg w porównaniu do 10,66 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była niższa o 2% niż na początku stycznia br., ale wyższa o 12% niż przed rokiem. W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wyniosła średnio 508,73 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom cen mniejszy o 1% niż przed miesiącem, ale wyższy o 14% niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyniosła 482,11 EUR/100 kg, a zatem mniej o 5% niż średnio w UE. Więcej niż w Polsce za bydło rzeźne uzyskiwali dostawcy m.in. z Irlandii - 542,18 EUR/100 kg, Francji - 528,68 EUR/100 kg, Hiszpanii - 528,65 EUR/100 kg i Niemiec - 501,94 EUR/100 kg, a mniej – dostawcy niderlandzcy - 444,11 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat po 21,10 zł/kg, a więc o 0,06 zł/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 3% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była wyższa o 10% niż w porównywalnym tygodniu 2022 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 30.01 – 5.02.2023 r. kurczęta brojlery skupowano po 5,66 zł/kg, czyli drożej o 0,04 zł/kg niż w ostatnim tygodniu stycznia br., ale taniej o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Od połowy stycznia w krajowym skupie na wartości traci żywiec indyczy. Na przełomie stycznia i lutego br. cena indyków ukształtowała się w granicy 9,01 zł/kg, tj. niższej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz przed miesiącem. Za kaczki brojlery, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, dostawcom płacono 7,68 zł/kg. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 25%, indyki – o 37%, a kaczki brojlery – o 23%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 8,50 zł/kg, a zatem drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była wyższa o 22% niż w analogicznym tygodniu 2022 r. Tuszki indyków w obrębie tygodnia potaniały w zbycie o 0,4% do 15,09 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 2% niż na początku stycznia, ale wyższy o 28,5% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: