Ceny żywca wieprzowego
Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MriRW, w dniach 25–31.07.2016 r. za żywiec wieprzowy w skupie zakłady mięsne płaciły 5,36 zł/kg, a więc o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Żywiec wieprzowy był jednak droższy o 2,5% niż przed miesiącem oraz o 23% niż rok wcześniej.
W UE świnie rzeźne klasy E (według Komisji Europejskiej) nabywano po 162,80 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli kosztował więcej o 0,2% niż w poprzednim tygodniu i o 13% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 162,28 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny zaobserwowano w 9 państwach UE, w tym: w Belgii, Holandii, Danii i we Francji.
Ceny żywca wołowego
Za żywiec wołowy w Polsce płacono 6,05 zł/kg, a zatem o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena zakupu tego gatunku żywca była o 5% wyższa od notowanej w porównywalnym okresie zeszłego roku.
Unijna cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 358,28 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była wyższa o 0,4% od notowanej w poprzednim tygodniu, ale o 7% niższa niż przed rokiem. W Polsce w przeliczeniu na walutę unijną za bydło rzeźne klasy R3 płacono 303,27 EUR/100 kg. Bydło tej klasy taniej niż w Polsce nabywano: na Łotwie, Rumunii, Estonii, Litwie oraz na Malcie.
Ceny żywca drobiowego
Za kurczęta brojlery zakłady drobiarskie płaciły 3,52 zł/kg, tj. o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Cena ta była o 3% większa niż przed miesiącem, ale o 7% mniejsza niż rok wcześniej.
Indyki skupowano po 4,97 zł/kg względem 5,00 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie indyki były tańsze o 2,5% niż miesiąc wcześniej i o 15% niż przed rokiem.
Czytaj dalej na następnej stronie...