RYNEK WIEPRZOWINY
Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 20–26.11.2017 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy, podobnie jak przed tygodniem, płacono 4,63 zł/kg. Było to mniej o 3% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.
Unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E (zgodnie z danymi KE) wyniosła 145,27 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 145,39 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Była ona niższa o 3% niż przed miesiącem i o 4,5% niż przed rokiem.
W porównaniu z poprzednim tygodniem ceny zmniejszyły się w trzynastu krajach UE, m.in. w Hiszpanii – do 126,58 EUR/100 kg, a wzrosły w dziewięciu krajach, w tym w Wielkiej Brytanii – do 172,14 EUR/100 kg i Belgii – do 123,90 EUR/100 kg. Ceny pozostały niezmienne w Niemczech - 149,27 EUR/100 kg, Danii - 137,20 EUR/100 kg, Holandii - 131,56 EUR/100 kg oraz we Francji - 130,00 EUR/100 kg. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 144,82 EUR/100 kg.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W Polsce w czwartym tygodniu listopada 2017 r. półtusze wieprzowe zbywano po 6,79 zł/kg, a więc taniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Jednocześnie przeciętna cena półtusz wieprzowych była o 5% niższa niż analogicznym okresie poprzedniego roku.
RYNEK WOŁOWINY
Ceny zakupu żywca wołowego
Żywiec wołowy w kraju, tak jak w poprzednim tygodniu, kupowano po 6,71 zł/kg. Żywiec ten było droższy o 2% niż przed miesiącem i o 8% niż rok wcześniej.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe płacono 13,93 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Ćwierćtusze wołowe były również droższe o 3% niż przed miesiącem i o 7% niż w tym samym okresie poprzedniego roku.
RYNEK DROBIU
Ceny zakupu żywca drobiowego
Od początku października br. ceny skupu kurcząt brojlerów charakteryzują się nieznaczną dynamiką zmian i wahają się w granicach 3,40-3,43 zł/kg. W dniach 20–26.11.2017 r. krajowe zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,41 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,3% niż przed miesiącem. Cena zakupu indyków tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 4,97 zł/kg i była o 1% mniejsza niż przed miesiącem. W porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku kurczęta podrożały o 10%, a indyki – o 3%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W czwartym tygodniu listopada br. cena zbytu tuszek kurcząt wyniosła 5,30 zł/kg wobec 5,29 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie tuszki kurcząt były droższe o 5% niż przed miesiącem i o 21% niż przed rokiem. Tuszki indyków zbywano po 8,64 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż przed tygodniem i o 4% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ceny tuszek indyków były niższe o 0,5%.