Rynek mięsa w Polsce (25.06.2017)

Na rynku krajowym zaobserwowano wzrost cen zakupu żywca wieprzowego i kurcząt brojlerów, ceny indyków pozostały na poziomie z poprzedniego tygodnia, zmniejszyły się natomiast ceny żywca wołowego. Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (25.06.2017)
W zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy otrzymywali 5,74 zł względem 5,72 zł tydzień wcześniej. Było to więcej o 1% niż przed miesiącem oraz o 13% niż przed rokiem.
 
W UE cena zakupu świń rzeźnych klasy E nie uległa istotnej zmianie w porównaniu z notowaniem z poprzedniego tygodnia i wynosiła 176,93 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Żywiec ten był droższy o 1% niż przed miesiącem oraz o 14% niż przed rokiem. W Polsce cena 100 kg żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wynosiła 178,66 EUR i była wyższa o 1% niż przeciętnie w Unii oraz od cen m.in.: w Hiszpanii - 172,92 EUR, Holandii - 165,38 EUR, Danii - 163,49 EUR i Francji - 160,00 EUR.
 
W Polsce zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy po 6,27 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 0,01 zł/kg taniej niż przed miesiącem - 6,28 zł/kg. Cena bydła rzeźnego była jednak o 0,4% wyższa niż w tym samym okresie 2016 r.
 
W dniach 19–25.06.2017 r. w krajowym skupie cena kurcząt brojlerów wzrosła o 2% w stosunku do notowań z poprzedniego tygodnia i wynosiła 3,35 zł/kg. Żywiec ten był o 5% droższy niż miesiąc wcześniej, ale o 2% tańszy niż przed rokiem.
 
Indyki, tak jak tydzień wcześniej, zakłady drobiarskie kupowały przeciętnie po 5,42 zł/kg, czyli kosztowały więcej o 2% drożej niż przed miesiącem oraz o 6% niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
 
Krajowe ceny prosiąt
 
Na krajowych targowiskach utrzymuje się wzrost cen prosiąt. W dniach 19–25 czerwca 2017 r. (według ZSRIR MRiRW) za jedno prosię płacono 213 zł, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem prosięta kosztowały o 40% więcej.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W krajowych zakładach mięsnych w dniach 19–25.06.2017 r. potaniały półtusze wieprzowe, a podrożały ćwierćtusze wołowe oraz tuszki kurcząt i indyków.
 
Półtusze wieprzowe zbywano po 8,07 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Półtusze były jednak o 12% droższe niż przed rokiem.
 
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wyniosła 12,80 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Ćwierćtusze wołowe były o 4% droższe w stosunku do cen uzyskiwanych w analogicznym okresie 2016 r.
 
Od pięciu tygodni dynamicznie rosną ceny tuszek kurcząt. W dniach 19–25 czerwca 2017 r. odbiorcy płacili za nie 5,82 zł/kg, a zatem więcej o 3% niż tydzień wcześniej oraz aż o 19% niż przed miesiącem.
 
Tuszki indycze zbywano po 8,52 zł/kg wobec 8,51 zł/kg w poprzednim tygodniu, ale o 2% taniej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku ceny tuszek kurcząt były o 10% wyższe, a tuszek indyków – o 2% niższe.


Tagi:
źródło: