Ceny zakupu żywca
W dniach 16–22.10.2017 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 4,84 zł/kg, czyli taniej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ta była niższa o 2% niż w porównywalnym okresie 2016 r.
W UE cena świń rzeźnych klasy E (według Komisji Europejskiej) wynosiła 151,10 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Było to mniej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, o 7% niż miesiąc wcześniej i o 3% niż przed rokiem. Krajowa cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 150,48 EUR/100 kg. Mniejsze niż w Polsce ceny odnotowano w siedmiu państwach UE m.in.: w Danii - 143,07 EUR/100 kg, Hiszpanii - 141,07 EUR/100 kg, Holandii - 134,93 EUR/100 kg, we Francji - 134,00 EUR/100 kg i w Belgii - 128,10 EUR/100 kg.
Cena zakupu żywca wołowego, podobnie jak przed tygodniem, wyniosła 6,57 zł/kg. Cena tego żywca była wyższa o 1% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż przed rokiem.
Po czterotygodniowej zwyżce wzrosły ceny skupu kurcząt brojlerów. W trzecim tygodniu października kurczęta brojlery skupowano po 3,45 zł/kg, a więc o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż przed miesiącem.
Za indyki krajowe zakłady drobiarskie płaciły 5,05 zł/kg. Cena ta była o 1% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 1% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena kurcząt brojlerów była większa o 9%, a indyków – o 5%.
Czytaj dalej na następnej stronie...