Rynek mięsa w Polsce (22.03.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (22.03.2020)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W Polsce od dwóch tygodni tanieje żywiec wieprzowy. W dniach 16–22.03.2020 r. trzodę chlewną skupowano po 6,25 zł/kg, a więc taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak droższy o 39% niż przed rokiem.
 
W trzecim tygodniu marca br. wieprzowina taniała w większości krajów UE. W tym czasie średnia unijna cena świń rzeźnych klasy E wyniosła 188,91 EUR/100 kg i była niższa o 3% niż tydzień wcześniej oraz zbliżona do otrzymanej przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był droższy o 32% niż przed rokiem. W Polsce cena świń rzeźnych tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 183,10 EUR/100 kg. Była ona mniejsza o 3% niż średnio w UE, o 10% niż w Danii oraz o 7% niż w Niemczech.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W ślad za spadkiem krajowych cen skupu żywca wieprzowego, taniała również wieprzowina w zbycie. W dniach 16–22.03.2020 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW półtusze wieprzowe sprzedawano po 9,16 zł/kg, czyli o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 2% niż przed miesiącem. Pomimo spadku, cena półtusz była wyższa o 40% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W trzecim tygodniu marca 2020 r. cena zakupu żywca wołowego wyniosła 5,97 zł/kg i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż w analogicznym tygodniu lutego br. Żywiec ten kosztował również mniej o 7% niż przed rokiem.
 
W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 362,25 EUR/100 kg i była mniejsza o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 2% niż przed miesiącem i rokiem. Cena tego żywca w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 282,17 EUR/100 kg, czyli niższym o 22% niż średnio w UE.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 16–22.03.2020 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat sprzedawano po 13,10 zł/kg, a zatem o 3% drożej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ćwierci wołowych była o 0,2% mniejsza niż w tym samym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W trzecim tygodniu marca br. potaniał żywiec drobiowy. Cena zakupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,47 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% wyższa niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy otrzymywali 5,49 zł/kg względem 5,51 zł/kg tydzień wcześniej oraz 5,54 zł/kg przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta brojlery potaniały o 1%, a indyki – o 2%.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 16–22.03.2020 r. cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się w granicy 5,72 zł/kg, czyli niższej o 9% niż w poprzednim tygodniu, ale o 6% większej niż przed miesiącem. Tuszki indyków sprzedawano po 9,23 zł/kg w stosunku do 9,26 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tuszek indyków była jednak o 2% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku tuszki kurcząt i indyków były droższe odpowiednio o 1% i o 5%.
 


Tagi:
źródło: