Ceny zakupu żywca drobiowego
W zakładach drobiarskich od połowy maja br. utrzymuje się zwyżkowy trend cen skupu indyków, a ceny kurcząt brojlerów od początku września ulegają spadkowi.
W dniach 15–21 października 2018 r., według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, za żywiec indyczy krajowi dostawcy uzyskiwali 5,73 zł/kg, a więc więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem. Jednocześnie indyki były droższe o 13% niż przed rokiem.
Kurczęta brojlery nabywano po 3,44 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu oraz o 5% niż przed miesiącem. W stosunku do cen otrzymanych w porównywalnym tygodniu poprzedniego roku kurczęta były o 0,4% tańsze.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W krajowym zbycie w trzecim tygodniu października 2018 r. potaniały zarówno tuszki kurcząt, jak i indyków.
Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 4,98 zł/kg, a zatem taniej o 5% niż tydzień wcześniej oraz o 8,5% niż przed miesiącem. Za tuszki indyków płacono 9,00 zł/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu, ale więcej o 4% niż miesiąc wcześniej. Ceny tuszek kurcząt były mniejsze niż przed rokiem o 6%, a indyków o 7% większe.
Ceny zakupu żywca wieprzowego
Od początku września br. tanieje wieprzowina na rynkach wiodących unijnych producentów. W dniach 15–21.10.2018 r. za świnie rzeźne klasy E producentom w UE płacono 137,58 EUR/100 kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej, o 4% niż przed miesiącem oraz o 9% niż przed rokiem.
Cena żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 134,01 EUR/100 kg i była niższa o 3% niż w UE oraz o 5% niż w Niemczech i o 2% niż w Hiszpanii. Taniej niż w Polsce świnie rzeźne skupowano m.in. w Holandii o 11%, Danii o 6% i we Francji o 2%.
Czytaj dalej na następnej stronie...