Rynek mięsa w Polsce (19.01.2025)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (19.01.2025)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 13–19.01.2025 r. na rynku krajowym utrzymywał się dalszy spadek cen żywca wieprzowego. Zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 5,62 zł/kg, a więc taniej o 5% niż w poprzednim tygodniu i o 7,5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była niższa niż przed rokiem o 18%.

Na rynku UE średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 182,85 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była mniejsza o 3% niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był tańszy o 5% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem. W Polsce średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E była jedną z najniższych w UE i ukształtowała się na poziomie 172,17 EUR/100 kg. Była ona niższa o 6% niż średnio w UE oraz niższa niż m.in. w Niemczech o 7,6% i Hiszpanii o 10,9%. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy oferowano dostawcom z Danii - 165,13 EUR/100 kg.

Na sesji w dniu 22.01.2025 r. organizowanej przez niemieckie Stowarzyszenie Grup Producentów Żywca i Mięsa Wieprzowego (VEZG) rekomendowaną cenę za 1 kg tucznika (mięsność 57%) wyznaczono na 7,28 zł/kg, a zatem niżej o 10% od rekomendowanej ceny z 30.12.2024 r.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 8,61 zł/kg, tj. taniej o 6% niż tydzień wcześniej oraz o 8% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu wieprzowego była niższa o 17,5% niż w analogicznym okresie 2024 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

W połowie stycznia br. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 10,99 zł/kg, czyli wyższym o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był także droższy o 11% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W obrębie tygodnia cena sprzedaży ćwierćtusz wołowych kompensowanych z buhajków do 2 lat wzrosła o 2% do 22,38 zł/kg. Ćwierci wołowe były droższe o 1% niż przed miesiącem oraz o 9% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 13–19.01.2025 r. w zakładach drobiarskich objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW podrożał żywiec drobiowy. Indyki skupowano po 7,82 zł/kg,a więc drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu. W ciągu miesiąca i roku indyki podrożały odpowiednio o 1,5% i 26%. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 5,16 zł/kg, czyli o 0,04 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej. Cena tego żywca była podobna do notowanej i wyższa o 11% niż przed rokiem. Za kaczki brojlery płacono 6,18 zł/kg, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku kaczki brojlery potaniały o 9%.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Cena sprzedaży tuszek kurcząt patroszonych ukształtowała się na poziomie 7,94 zł/kg, czyli niższym o 9% niż tydzień wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca cena tego asortymentu nie uległa zmianie, ale była wyższa o 12% niż przed rokiem. Tuszki indyków zbywano po 14,41 zł/kg, tj. o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 5% niż przed miesiącem. Tuszki indyków były o 13% droższe niż w porównywalnym okresie 2024 r.


Tagi:
źródło: