Rynek mięsa w Polsce (18.06.2023)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (18.06.2023)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 12–18.06.2023 r. w większości krajów Unii Europejskiej kontynuowany był wzrost cen skupu żywca wieprzowego. Za świnie rzeźne klasy E unijnym dostawcom płacono 245,60 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Żywiec ten był droższy o 31% niż przed rokiem.

Najwięcej za trzodę chlewną uzyskiwali dostawcy w Rumunii - 283,53 EUR/100 kg i Bułgarii - 276,82 EUR/100 kg, a najmniej – w Danii - 207,34 EUR/100 kg, Estonii - 215,50 EUR/100 kg i Niderlandach - 218,07 EUR/100 kg. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 267,98 EUR/100 kg i była o 22,38 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE.

W Polsce zakłady mięsne objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 9,14 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. W stosunku do porównywalnego okresu przed rokiem żywiec wieprzowy był o 36% droższy.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym w ślad za wzrostem cen żywca w skupie drożało mięso. Cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 13,08 zł/kg, tj. o 2% wyższym niż tydzień wcześniej. Półtusze kosztowały więcej o 4,5% niż przed miesiącem oraz o 38% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

W dniach 12–18.06.2023 r. za bydło rzeźne krajowi dostawcy otrzymywali 10,44 zł/kg, a więc o 0,05 zł/kg więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był tańszy o 2% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w porównywalnym okresie 2022 r. Średnio w UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 495,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc niższym o 0,3% niż tydzień wcześniej, o 2% niż przed miesiącem, ale wyższym o 2% niż przed rokiem. W Polsce za bydło rzeźne tej klasy dostawcy uzyskiwali 480,80 EUR/100 kg, a zatem o 14,23 EUR/100 kg mniej niż średnio w UE oraz mniej o 42-44 EUR/100 kg niż w Hiszpanii, Francji i Irlandii. Jednocześnie polska wołowina była droższa o 39,24 EUR/100 kg niż w Niderlandach oraz o 30,23 EUR/100 kg niż w Niemczech.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat ukształtowała się na poziomie 20,46 zł/kg względem 20,51 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ćwierćtusze były odpowiednio o 3% oraz tańsze o 4% niż przed miesiącem i rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Na rynku krajowym w dniach 12–18.06.2023 r. potaniały monitorowane rodzaje żywca drobiowego. Zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 5,60 zł/kg, czyli taniej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy uzyskiwali przeciętnie 7,70 zł/kg, tj. mniej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 10% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów wyniosła 7,70 zł/kg wobec 7,71 zł/kg w poprzednim tygodniu i 7,69 zł/kg przed miesiącem. Kurczęta brojlery oraz indyki były odpowiednio tańsze o 8,5% i 11% niż przed rokiem, a kaczki brojlery – o 5% droższe.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych z szyjami w obrębie tygodnia potaniały o 2%, a ich cena ukształtowała się na poziomie 8,88 zł/kg. Była ona niższa o 6% niż przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem. Tuszki indyków patroszonych zbywano po 15,39 zł/kg, czyli drożej o 5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była wyższa o 5% niż w porównywalnym okresie 2022 r.


Tagi:
źródło: