Rynek mięsa w Polsce (17.12.2017)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (17.12.2017)
RYNEK WIEPRZOWINY
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W dniach 11–17.12.2017 r. (według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowi dostawcy za żywiec wieprzowy otrzymywali 4,59 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Cena trzody chlewnej była również niższa o 11,5% w odniesieniu do uzyskanej w tym samym czasie 2016 r.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W drugim tygodniu grudnia br. wieprzowina potaniała też w zbycie. Zakłady mięsne za półtusze wieprzowe uzyskiwały 6,83 zł/kg względem 6,86 zł/kg tydzień wcześniej i 6,80 zł/kg przed miesiącem. Półtusze były także o 9% tańsze niż w porównywalnym okresie 2016 r.
 
RYNEK WOŁOWINY
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W dniach 11–17.12.2017 r. (według danych ZSRIR MRiRW) krajowe zakłady mięsne kupowały żywiec wołowy po 6,72 zł/kg, czyli o 1% taniej niż tydzień wcześniej. Cena tego żywca ukształtowała się na poziomie zbliżonym do uzyskanego przed miesiącem oraz o 5% wyższym niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wynosiła 14,01 zł/kg w odniesieniu do 13,99 zł/kg w poprzednim tygodniu. Ćwierci wołowe były droższe o 1% niż miesiąc wcześniej i o 7% niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: