Rynek mięsa w Polsce (15.09.2024)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (15.09.2024)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

W dniach 9–15.09.2024 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW skupowały świnie rzeźne po 7,02 zł/kg, tj. drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była również o 2% wyższa niż przed miesiącem, ale niższa o 13% niż w analogicznym okresie 2023 r. W UE w drugim tygodniu września br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E, podobnie jak tydzień wcześniej, ukształtowała się na poziomie 204,51 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 11% niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro była wyższa o 4,5% niż średnio w UE i wyniosła 213,62 EUR/100 kg. Więcej niż w Polsce za żywiec wieprzowy oferowano producentom w Hiszpanii - 213,87 EUR/100 kg, a mniej – m.in. w Niemczech - 210,25 EUR/100 kg, Danii - 169,65 EUR/100 kg i Niderlandach - 168,61 EUR/100 kg.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W ślad za wzrostem cen żywca w skupie podrożało mięso wieprzowe. W drugim tygodniu września br. półtusze wieprzowe zbywano po 10,25 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była niższa o 12% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca wołowego

Ponownie wzrosły ceny zakupu bydła rzeźnego, za które krajowi dostawcy uzyskiwali 10,04 zł/kg, a więc więcej o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 1% niż miesiąc wcześniej. Żywiec wołowy był także droższy o 3% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Zakłady mięsne sprzedawały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat po 20,71 zł/kg, czyli drożej o 0,2% niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz wołowych była także wyższa o 1% niż przed rokiem.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W drugim tygodniu września br. na rynku krajowym za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 5,22 zł/kg, a więc więcej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale mniej o 1% niż przed rokiem. Indyki skupowano po 6,63 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 0,4% niż przed miesiącem oraz o 11% niż w porównywalnym okresie 2023 r. Cena kaczek brojlerów, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, ukształtowała się na poziomie 5,59 zł/kg, ale była niższa o 22% niż przed rokiem. Gęsi tuczone w obrębie tygodnia potaniały o 2% do 11,43 zł/kg. Jednocześnie ten asortyment był droższy o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem, ale tańszy o 27% niż rok wcześniej.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 8,35 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 2,5% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 13,98 zł/kg i była wyższa o 1% niż tydzień wcześniej, ale niższa o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu 2023 r. tuszki kurcząt patroszonych podrożały o 11%, a tuszki indyków – o 1%.


Tagi:
źródło: