Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 7–13.12.2020 r. (dane ZSRIR MRiRW) trzodę chlewną nabywano po 3,87 zł/kg, a zatem o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen niższy o 8% od notowanego przed miesiącem i o 39% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W drugim tygodniu grudnia br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 5,81 zł/kg w stosunku do 5,79 zł/kg tydzień wcześniej. Cena półtusz była mniejsza o 9% niż przed miesiącem i o 39% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 7–13.12.2020 r. krajowym dostawcom za żywiec wołowy płacono 6,45 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Cena bydła była wyższa o 4% niż miesiąc i rok wcześniej.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W drugim tygodniu grudnia 2020 r. na rynku krajowym kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 13,68 zł/kg względem 13,65 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ta była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 4% i o 6%.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 7–13.12.2020 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 3,03 zł/kg, tj. drożej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, ale o 1,5% taniej niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 4,15 zł/kg, a więc wyższym o 1% niż przed tygodniem, ale niższym o 1% niż przed miesiącem. Za gęsi tuczone w skupie płacono 9,07 zł/kg, czyli więcej o 4% niż tydzień wcześniej oraz o 19% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery kupowano po 4,30 zł/kg w porównaniu do 4,29 zł/kg tydzień i miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery potaniały o 6%, indyki – o 29%, gęsi – o 8%, a kaczki – o 3%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W drugim tygodniu grudnia br. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 4,48 zł/kg, a zatem drożej o 10% niż w poprzednim tygodniu i o 11% niż przed miesiącem, ale o 20% taniej niż przed rokiem. Cena tuszek indyków wyniosła 8,82 zł/kg wobec 8,83 zł/kg tydzień wcześniej. Była ona niższa o 1% niż przed miesiącem i o 13% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.