Ceny zakupu żywca wieprzowego
Zarówno w Unii Europejskiej, jaki i w Polsce tanieje żywiec wieprzowy. W dniach 26.08 – 1.09.2024 r. w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcom płacono 204,91 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o blisko mniej 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. Żywiec ten był tańszy o 11% niż przed rokiem. Wśród największych producentów wieprzowiny najwięcej za żywiec wieprzowy uzyskiwali dostawcy hiszpańscy - 219,64 EUR/100 kg i niemieccy - 210,16 EUR/100 kg, a najmniej – dostawcy z Niderlandów - 168,65 EUR/100 kg i Danii - 169,98 EUR/100 kg. W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w euro wyniosła 209,04 EUR/100 kg i była wyższa o 2% niż średnio w UE.
W Polsce, w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu trzody chlewnej, tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 6,87 zł/kg. Żywiec ten był tańszy o 3% niż przed miesiącem oraz o 12% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Półtusze wieprzowe w kraju zbywano po 10,06 zł/kg wobec 10,05 zł/kg tydzień wcześniej. Cena półtusz była niższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 12% niż w porównywalnym okresie 2023 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
Na rynku krajowym w dniach 26.08 – 1.09.2024 r. bydło rzeźne potaniało o 0,5% w porównaniu z poprzednim tygodniem, a jego cena ukształtowała się na poziomie 9,92 zł/kg. Żywiec wołowy kosztował mniej o 1% niż miesiąc wcześniej i o 0,5% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W ostatnim tygodniu sierpnia br. zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery po 5,23 zł/kg, a więc drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen zbliżony do uzyskanego przed miesiącem, ale niższy o 2% niż przed rokiem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 6,61 zł/kg wobec 6,62 zł/kg tydzień wcześniej. Indyki były droższe niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 1% i 10,5%. Kaczki brojlery, podobnie jak w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, skupowano po 5,60 zł/kg. Cena tego żywca była niższa o 23% niż w analogicznym okresie 2023 r. Gęsi tuczone w ciągu tygodnia podrożały o 3% do 11,60 zł/kg. W porównaniu z cenami sprzed miesiąca gęsi kosztowały więcej o 1%, ale mniej o 23,5% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 9,04 zł/kg, tj. o 3% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 13,59 zł/kg, czyli niższym o 2% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższym o 0,5% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były o 13% droższe, a tuszki indyków – o 2% tańsze.