Ceny zakupu żywca wieprzowego
W pierwszym tygodniu marca 2019 r. na rynku krajowym odnotowano dalszą zwyżkę cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 4–10.03.2019 r. według danych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną dostawcy otrzymywali 4,25 zł/kg, czyli więcej o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż na początku lutego br. W stosunku do notowań sprzed roku cena tego żywca była o 11% niższa.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W dniach 4–10.03.2019 r. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 6,30 zł/kg względem 6,32 zł/kg w poprzednim tygodniu. Była to granica cen większa o 1% niż przed miesiącem, ale o 10% mniejsza niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W pierwszym tygodniu marca 2019 r. krajowe zakłady skupowały bydło rzeźne po 6,53 zł/kg, a zatem o 1% taniej niż tydzień wcześniej. Kosztowało to o 4% więcej niż przed miesiącem, ale o 5% mniej niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W dniach 4–10.03.2019 r. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe po 13,32 zł/kg, a więc o 0,06 zł/kg taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,03 zł/kg drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ćwierćtusz była o 3% niższa niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W pierwszym tygodniu marca 2019 r. za kurczęta brojlery dostawcom płacono 3,42 zł/kg, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. Cena indyków, tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 5,62 zł/kg, ale była o 0,03 zł/kg mniejsza niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery potaniały o 1%, a indyki podrożały o 22%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Tuszki kurcząt zbywano po 5,60 zł/kg, czyli drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż przed miesiącem. Za tuszki indyków płacono 8,97 zł/kg, a zatem więcej o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była o 3% mniejsza niż w porównywalnym tygodniu 2018 r., a tuszek indyków – o 12% wyższa.