Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 28.09 – 4.10.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 4,48 zł/kg względem 4,49 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była mniejsza o 7% niż przed miesiącem oraz o 24% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Na przełomie września i października br., w porównaniu z poprzednim tygodniem, cena półtusz wieprzowych uległa spadkowi o 2% do 6,49 zł/kg. Półtusze były tańsze o 7% niż przed miesiącem oraz o 24% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 28.09 – 4.10.2020 r. żywiec wołowy skupowano po 6,33 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg drożej niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 7% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Na przełomie września i października br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 13,16 zł/kg w stosunku do 13,15 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była wyższa o 1% niż przed miesiącem i o 6% niż w tym samym tygodniu 2019 r
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 28.09 – 4.10.2020 r. zaobserwowano nieznaczny spadek cen żywca drobiowego. Kurczęta brojlery nabywano po 3,22 zł/kg, czyli taniej o 0,01 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem. Za indyki dostawcy otrzymywali 4,15 zł/kg względem 4,16 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była niższa o 1% niż przed miesiącem i o 29% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Na przełomie września i października br. w zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych potaniały w obrębie tygodnia o 2% do 4,67 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 9% niż przed miesiącem oraz o 1% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r. Tuszki indyków sprzedawano po 8,12 zł/kg, a zatem drożej o 6% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 5% niż miesiąc wcześniej oraz o 13% niż przed rokiem.