Ceny zakupu żywca wieprzowego
Od początku 2019 r. na rynku krajowym ceny zakupu żywca wieprzowego są w miarę stabilne i kształtują się na poziomie 4,08–4,09 zł/kg. W dniach 28.01 – 3.02.2019 r. według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną, podobnie jak w poprzednim notowaniu i przed miesiącem, dostawcy otrzymywali 4,09 zł/kg. Jednocześnie żywiec wieprzowy był tańszy o 2% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Na przełomie stycznia i lutego 2019 r. krajowe zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 6,30 zł/kg, czyli o 0,04 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej, ale o 0,01 zł/kg taniej niż przed miesiącem. Cena półtusz wieprzowych była wyższa o 3% w stosunku do notowań sprzed roku.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 28.01 – 3.02.2019 r. na rynku krajowym za bydło rzeźne płacono 6,58 zł/kg, a więc mniej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Na przełomie stycznia i lutego 2019 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano po 13,51 zł/kg, a zatem taniej o 0,07 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 0,10 zł/kg niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była o 2% niższa niż w porównywalnym tygodniu 2018 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 28.01 – 3.02.2019 r. za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 3,18 zł/kg, a za indyki – 5,60 zł/kg. W obu przypadkach był to poziom cen o 1% wyższy niż tydzień wcześniej oraz podobny do notowanego przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były o 4% tańsze, natomiast indyki – o 18% droższe.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Na przełomie stycznia i lutego 2019 r. w krajowych zakładach drobiarskich zwiększyły się ceny mięsa drobiowego. Tuszki kurcząt zbywano po 4,75 zł/kg, tj. drożej o 3,5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. Za tuszki indyków trzeba było zapłacić 9,19 zł/kg, czyli więcej o 5% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była niższa o 12% niż w tym samym tygodniu 2018 r., a tuszek indyków – o 16% wyższa.