Według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej z października br. unijna produkcja mięsa ogółem w całym 2021 r. prawdopodobnie będzie o 0,6% wyższa niż w 2020 r. i wyniesie 44,7 mln ton.
Produkcja wieprzowiny w UE-27, której udział w produkcji mięsa ogółem wynosi 53%, może być większa o 1,7% do 23,7 mln ton. Zwyżce produkcji będzie sprzyjał m.in. utrzymujące się zapotrzebowanie na wieprzowinę ze strony Chin.
Spadek produkcji o 0,5%, do 6,9 mln ton przewidywany jest w przypadku unijnego rynku wołowiny. Będzie on spowodowany obniżeniem unijnego pogłowia bydła w grudniu 2020 r. i niższym popytem ze strony sektora gastronomicznego w pierwszym półroczu 2021 r.
Produkcja drobiu w 2021 r. może być o 0,9% niższa niż w 2020 r. i wynieść 13,6 mln ton. Będzie to wynikiem m.in.: zmniejszonego zapotrzebowania ze strony branży HoReCa w pierwszej połowie roku, grypy ptaków, która dotknęła większość krajów UE i skutkuje ograniczeniem unijnego wywozu, a także wysokich cen pasz, które mają negatywny wpływ na rentowność produkcji.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu