Największy udział w wartości eksportu mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za 7,3 mld zł. Przychody z wysyłki asortymentu wieprzowego wyniosły 4 mld zł, a produktów wołowych i cielęcych – 3,8 mld zł.
W czasie siedmiu miesięcy 2019 r. z Polski wywieziono 991 tys. ton produktów drobiowych w ekwiwalencie tuszek, czyli o 10% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju sprowadzono 107 tys. ton drobiu, a więc o 14% więcej niż w porównywalnym okresie roku minionego.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz wyniósł 459 tys. ton i był o 2% mniejszy niż przed rokiem. Przywóz asortymentu wieprzowego do Polski był niższy o 8% i ukształtował się w granicy 518 tys. ton.
Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz wysłano 271 tys. ton, a zatem o 6% mniej niż w tym samym okresie 2018 r. Jednocześnie do kraju zaimportowano 26 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, czyli o 7% mniej niż przed rokiem.