W dniach 30 lipca – 5 sierpnia bieżącego roku potaniały kurczęta brojlery i indyki.
W tym czasie za kilogram żywca trzody chlewnej można było otrzymać o 2,5 procenta więcej niż tydzień wcześniej, czyli 5,59 złotego. W miesięcznej relacji jest mniej więcej tyle samo, a w rocznej to zwyżka o 19 procent.
Z kolei żywiec wołowy w omawianym okresie zbywano średnio za 6,36 złotego za kilogram, a zatem jest ona zbliżona do poziomu z ubiegłego tygodnia i miesiąca. Natomiast wobec poprzedniego roku jest to więcej o 13 procent.
Cena kurcząt brojlerów aktualnie wynosi 4,01 złotego za kilogram, czyli jest ona niższa o 3,1 procenta wobec tygodnia poprzedzającego. Jednakże jest o 0,3 procenta większa niż w miesiącu ubiegłym, a w odniesieniu do poprzedniego roku to wzrost o 5 procent.
Natomiast w analizowanym przedziale czasowym indyki kosztują o 1 procent mniej niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem, czyli 5,24 złotego za kilogram. Jest także niższa o 12 procent w stosunku do minionego roku.
źródło: Gospodarz.pl/ARR Foto:
Gospodarz.pl