Dnia 31 marca 2013 roku odnotowano spadki cen w przypadku większości gatunków mięsa. W Polsce w ujęciu dwutygodniowym wzrosły jedynie notowania wołowiny, natomiast na terenie całej Unii Europejskiej, zwyżce cenowej uległo mięso owcze.
Polska
Ceny wieprzowiny w Polsce (31.03.2013):
-
cena – 170,25 euro/100 kg
-
w ujÄ™ciu dwutygodniowym – spadek o 0,2%
-
w zestawieniu miesiÄ™cznym – wzrost o 1,1%
Ceny wołowiny w Polsce (31.03.2013):
-
cena – 319,46 euro/100 kg
-
w ujÄ™ciu dwutygodniowym – wzrost o 2,6%
-
w zestawieniu miesiÄ™cznym – spadek o 3,0%
Ceny baraniny (ciężkie jagnięta) w Polsce (24.03.2013):
-
cena – 353,74 euro/100 kg
-
w ujÄ™ciu dwutygodniowym – spadek o 2,1%
-
w zestawieniu miesiÄ™cznym – spadek o 2,5%
Unia Europejska
Åšrednie ceny wieprzowiny w UE (31.03.2013):
-
cena – 170,94 euro/100 kg
-
w ujÄ™ciu dwutygodniowym – spadek o 0,7%
-
w zestawieniu miesiÄ™cznym – spadek o 0,7%
Średnie ceny wołowiny w UE (31.03.2013):
-
cena – 391,30 euro/100 kg
-
w ujÄ™ciu dwutygodniowym – spadek o 0,7%
-
w zestawieniu miesiÄ™cznym – spadek o 0,5%
Średnie ceny baraniny (ciężkie jagnięta) w UE (24.03.2013):
-
cena – 556,04 euro/100 kg
-
w ujÄ™ciu dwutygodniowym – wzrost o 5,3%
-
w zestawieniu miesiÄ™cznym – wzrost o 3,9%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl