Dnia 17 marca 2013 roku najwyższe spadki cen referencyjnych mięs zaobserwowano w Polsce w obrębie mięsa wołowego. Z kolei w Unii Europejskiej w największym stopniu obniżeniu uległy ceny baraniny.
Polska
Ceny wieprzowiny w Polsce (17.03.2013):
-
cena – 170,59 euro/100 kg
-
w ujęciu dwutygodniowym – wzrost o 1,3%
-
w zestawieniu miesięcznym – wzrost o 2,7%
Ceny wołowiny w Polsce (17.03.2013):
-
cena – 311,39 euro/100 kg
-
w ujęciu dwutygodniowym – spadek o 5,4%
-
w zestawieniu miesięcznym – spadek o 6,1%
Ceny baraniny (ciężkie jagnięta) w Polsce (10.03.2013):
-
cena – 361,38 euro/100 kg
-
w ujęciu dwutygodniowym – spadek o 0,4%
-
w zestawieniu miesięcznym – wzrost o 0,5%
Unia Europejska
Średnie ceny wieprzowiny w UE (17.03.2013):
-
cena – 172,07 euro/100 kg
-
w ujęciu dwutygodniowym – spadek o 0,8%
-
w zestawieniu miesięcznym – wzrost o 1,3%
Średnie ceny wołowiny w UE (17.03.2013):
-
cena – 395,02 euro/100 kg
-
w ujęciu dwutygodniowym – wzrost o 0,2%
-
w zestawieniu miesięcznym – bez zmian
Średnie ceny baraniny (ciężkie jagnięta) w UE (10.03.2013):
-
cena – 527,88 euro/100 kg
-
w ujęciu dwutygodniowym – spadek o 1,4%
-
w zestawieniu miesięcznym – spadek o 3,2%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu