| Autor: redakcja1

Susza rolnicza notowana w 9 województwach

IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2477 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny stan zagrożenia suszą rolniczą.

Susza rolnicza notowana w 9 województwach
W dwunastym okresie raportowania tj. od 11 lipca do 10 września 2020 roku średnia wartość Klimatycznego Bilansu Wodnego (KBW), na podstawie którego dokonywana jest ocena stanu zagrożenia suszą była ujemna, wynosiła -56 mm. W analizowanym okresie wartość KBW uległa zwiększeniu o 23 mm w stosunkudo poprzedniego okresu (1 VII - 31 VIII). Natomiast w stosunku do pierwszego okresu raportowania (21 III- 20 V) nastąpił wzrost KBW o 47 mm.
 
Największy deficyt wody notowany jest na terenach Równiny Gryfickiej, Wysoczyzny Łobeskiej, Pojezierza Poznańskiego, Ińskiego oraz w Kotlinie Milickiej, wynosi od -130 do -179 mm. Stosunkowo duży niedobór wody wystąpił również na Żuławach, Pojezierzu Mrągowskim, Krainie Wielkich Jezior Mazurskich, Równinie Bielskiej, Górach Świętokrzyskich, Wysoczyznach: Drohiczyńskiej, Siedleckiej oraz Łaskiej, na których deficyt ten wynosi od -130 do -159 mm.
 
Na znacznym obszarze kraju notowano deficyt wody wynoszący od -50 do -119 mm.
 
W wyniku występujących warunków wilgotnościowych w obecnym okresie raportowania, stwierdza się wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski.
 
Susza rolnicza występuje na terenie województw:
  • Wielkopolskiego,
  • Opolskiego,
  • Świętokrzyskiego,
  • Zachodniopomorskiego,
  • Mazowieckiego
  • Łódzkiego,
  • Lubuskiego,
  • Pomorskiego,
  • Lubelskiego.
Susza notowana jest w uprawach:
  • Kukurydzy na kiszonkę,
  • Kukurydzy na ziarno,
  • Krzewów owocowych
  • Roślin strączkowych,
  • Ziemniaka,
  • Warzyw gruntowych,
  • Chmielu,
  • Buraka cukrowego,
Zasięg suszy w stosunku do poprzedniego okresu raportowania (01.07-31.08.2020 r.) zmniejszył się w uprawach:
  • Kukurydzy na kiszonkę,
  • Kukurydzy na ziarno,
  • Roślin strączkowych,
  • Ziemniaka,
  • Warzyw gruntowych,
  • Chmielu,
  • Buraka cukrowego.
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: