| Autor: redakcja6

Rolnicy zobowiązani do rejestracji w Sanepidzie

W związku ze zbliżającym się sezonem zbiorów owoców i warzyw przypominamy o obowiązku zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności na etapie produkcji pierwotnej. Osoby zajmujące się produkcją pierwotną są zobowiązane do dokonania rejestracji prowadzonej działalności do właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Rolnicy zobowiązani do rejestracji w Sanepidzie
Niedopełnienie obowiązku złożenia wniosku podlega karze pieniężnej w wysokości do 5000zł, nie mniej niż 1000 zł. Obowiązek nakładania kar pieniężnych przez Państwowych Wojewódzkich Inspektorów Sanitarnych wynika z zapisów art. 103 oraz 104 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 nr 594 ze zm.).
 
Załącznik I część A rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004r.), określa ogólne przepisy higieny, dla produkcji podstawowej i powiązanych działań. Brak przestrzegania warunków higienicznych na plantacjach może dyskwalifikować towar, w związku z czym nie powinien być przyjęty do punktu skupu. Należy stosować działania zapobiegawcze m.in.:
  • utrzymywać w czystości obiekty, wyposażenie, pojemniki, skrzynie oraz pojazdy;
  • stosować do podlewania wodę o właściwych parametrach mikrobiologicznych;
  • stosować prawidłowe nawożenie płodów rolnych (zgodnie z dobrą praktyką rolniczą);
  • przestrzegać właściwego używania środków ochrony roślin i biocydów;
  • zapewnić w pobliżu plantacji dostęp do czystej wody do mycia rąk;
  • zapewnić dostęp do toalet stałych lub przenośnych dla wszystkich pracowników;
  • osoby z objawami takimi jak : zakażenia skórne, biegunka, wymioty, owrzodzenia nie powinny zostać dopuszczone do pracy.


Tagi:
źródło: