W sumie w pierwszych trzech kwartałach Brytyjczycy zakupili 3,3 mln ton owoców i 2,8 mln ton warzyw o wartości odpowiednio 3,85 mld euro i 3,31 mld euro. Głównie Wielka Brytania to czołowy unijny importer pomidorów – w sumie w analizowanym okresie przywóz zamknął się kontyngentem 568 tys. ton i drugim co do wielkości importerem ziemniaków z 447,2 tys. ton.
Znaczące były również dostawy słodkiej papryki – 400 tys. ton oraz 345,2 tys. to ogórków, ponad 208 tys. ton sałaty i tyle samo cebuli. Poza tym 192,6 tys. ton to zakup kapusty. Spośród owoców w dostawach na brytyjski rynek dominowały cytrusy z wynikiem prawie 695 tys. ton oraz banany – 537,3 tys. ton. Brytyjczycy chętnie sprowadzali też jabłka i gruszki – razem w pierwszych dziewięciu miesiącach było to 499 tys. ton.
W analogicznym okresie brytyjski eksport owoców i warzyw do pozostałych państw wspólnotowych wyniósł 277 tys. ton o wartości 204 mln euro. Ze tej ilości 190,9 tys. ton to wywóz warzyw, a pozostałe 86,2 tys. ton owoców. Według FAMMU/FAPA, największe ilości owoców i warzyw dostarczyła na rynek brytyjski Hiszpania – 1,1 mln ton, gdzie rynek brytyjski pozostaje trzecim co do wielkości importerem hiszpańskich owoców i warzyw. Łącznie w omawianym czasie pierwszych trzech kwartałów minionego roku handel zagraniczny wymienny pomiędzy krajami Unii Europejskiej wyniósł 28,4 mln ton owoców i warzyw o wartości 26 mld euro.