Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
DEALER John Deere 5055e 4x4 55KM + Kabina
2012-04-23 -
NOWA Brona chwastownik 3 lub 6 metrów
2011-11-16 -
Pługi Maschio Moro
2014-04-01
Prace polowe w lutym
Poprawnie ułożony płodozmian powinien uwzględniać obecność grubonasiennych roślin strączkowych. Ich udział w strukturze zasiewów gwarantuje poprawę struktury gleby i jej właściwości fitosanitarne. Nie bez znaczenia jest też ochrona środowiska, tj. zmniejszenie nawożenia mineralnego i wzbogacenie gleby w azot symbiotyczny.
Prace w sadzie
Z drzew zbiera się oprzędy z gąsienicami, usuwa złoża zimujących jaj i zmumifikowane owoce. Rozpoczyna się cięcie drzew owocujących, przy czym najpierw jabłonie, potem grusze i śliwy. W pomieszczeniach przechowywania owoców należy utrzymywać temperaturę 0-4°C i wilgotność względną powietrza na poziomie 85-95%.
W dalszym ciągu zabezpiecza się grube pnie i rozwidlenia konarów drzew owocowych przed szkodami mrozowymi przez dokładne bielenie pni. W drugiej połowie lutego po przejściu silnych mrozów w suche i cieplejsze dni można przystąpić do prześwietlania drzew i krzewów owocowych.
Celem cięcia porzeczek i agrestu jest utrzymanie na krzewach optymalnej liczby pędów obficie owocujących. Aby to osiągnąć, usuwa się pędy zasychające, chore lub uszkodzone, "pokładające się" i stare, zagęszczające środek krzewu. Dostęp światła do wszystkich pędów w krzewie jest niezbędnym warunkiem otrzymania dorodnych, smacznych owoców.
Porzeczki czarne tworzą pąki kwiatowe przede wszystkim na pędach jednorocznych, nie należy więc tych pędów skracać. Porzeczki czerwone i białe owocują głównie na krótkopędach i dlatego pozostawione nowe pędy jednoroczne skraca się na wysokości 40-50 cm w celu spowodowania rozkrzewiania.
Krzewy owocowe posadzone jesienią lub wiosną trzeba przyciąć bardzo krótko nad 2-3 pąkiem od powierzchni ziemi. Z pozostawionych pąków oraz z szyjki korzeniowej w pierwszym roku wyrośnie 9-15 silnych pędów jednorocznych, stanowiących szkielet krzewu w kolejnych latach.
Więcej o pracach ogrodniczych dowiesz się, czytając kalendarium prac ogrodniczych w lutym
Prace w warzywniku
Luty jest okresem rozpoczęcia produkcji rozsad warzyw do produkcji w polu - kapusty, kalafiorów, kalarepy, sałaty, selerów, porów. W tym celu zabezpiecza się ziemię, pojemniki, włókninę lub folię perforowaną. Osłony z włókniny lub folii perforowanej przyspieszają ogrzanie się ziemi, nasiona kiełkują szybciej i wschody są wyrównane, warunki wzrostu są lepsze, przez co następuje wcześniejszy zbiór. W średnich warunkach czas produkcji rozsady poszczególnych gatunków warzyw wynosi: kapustne 6-8 tygodni, pomidory 10-11 tygodni, ogórki 4-5 tygodni, sałata 5-6 tygodni, selery 10-12 tygodni.
Czytaj dalej na następnej stronie...