Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
Rola obszarów wiejskich
2025-04-01 -
Krajowe ceny produktów mlecznych
2025-04-01 -
Wzrost cen unijnej kukurydzy
2025-04-01
Poznaj produkty
-
Owijarka do bel okrągłych G3010 PROFI GOWEIL
2020-07-24 -
Koparka DONG FENG BK215
2014-01-20 -
STÓŁ SELEKCYJNY ROLKOWY
2023-06-20 -
Dystrybutor paliwa Petrotec EURO 2000VI
2013-02-18
Prace polowe w lutym
Poprawnie ułożony płodozmian powinien uwzględniać obecność grubonasiennych roślin strączkowych. Ich udział w strukturze zasiewów gwarantuje poprawę struktury gleby i jej właściwości fitosanitarne. Nie bez znaczenia jest też ochrona środowiska, tj. zmniejszenie nawożenia mineralnego i wzbogacenie gleby w azot symbiotyczny.
Prace polowe w lutym
Rzepak jest rośliną, którą należy zajmować się po zimie jako pierwszą, co wynika z konieczności najwcześniejszego zasilenia azotem tej właśnie rośliny. Aby jednak nawożenie to było w pełni odpowiednie, należy dokonać oceny strat roślin po zimie. W tym celu trzeba wybrać losowo w kilku miejscach kwadraty o boku 1 m. Jeśli w ocenie wyjdzie, że średnia ilość roślin żywych i zdrowych wynosi:
-
50 na 1 m kw. - bardzo dobre przezimowanie,
-
40 na 1 m kw. - dobre przezimowanie,
-
25-35 na 1 m kw. roślin żywych i są one uszkodzone - można nie zaorywać plantacji jeśli rośliny są dobrze rozrośnięte i równomiernie rozmieszczone na polu, choć wtedy będzie jednak niższy plon,
-
do 20 roślin żywych na 1m kw. a na polu są łysiny po wymarzniętym rzepaku - plantacja nadaje się do zaorania.
Na plantacjach rzepaku, które przezimowały, trzeba jak najszybciej wykonać nawożenie azotem w ilości minimum 60 kg N na każdą tonę oczekiwanego plonu. Wiosenne nawożenie azotem rzepaku należy stosować w dwóch dawkach. Pierwsza w momencie ruszania wegetacji - 2/3 pełnej dawki w postaci saletry amonowej lub innej saletry np. wapniowej, gdyż mocznik nie nadaje się do pierwszego nawożenia. Druga dawka azotu powinna być stosowana w 10-14 dni po pierwszej, a więc przed początkiem pakowania - 1/3 pełnego nawożenia w formie saletry lub mocznika.
Czytaj dalej na następnej stronie...
