Ocenia się, że do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania w sumie 20 tys. ha obszaru zasianego zbożami ozimymi, czyli 0,5%, przy czym w roku 2016 – zaorano 9% powierzchni zbóż ozimych, w tym:
-
11 tys. ha pszenicy ozimej względem 245 tys. ha w 2016 r.,
-
3 tys. ha żyta wobec 12 tys. ha,
-
2 tys. ha jęczmienia ozimego w stosunku do 52 tys. ha,
-
4 tys. ha pszenżyta ozimego w odniesieniu do 85 tys. ha.
Areał uprawy rzepaku i rzepiku ozimego zaorany i zakwalifikowany do zaorania wyniósł 12 tys. ha, a więc 1,4 % powierzchni zasianej, gdzie w 2016 r. – zaorano 136 tys. ha.
Według oceny rzeczoznawców terenowych GUS, główną przyczyną zaorywania plantacji upraw ozimych w 2017 roku były straty spowodowane wysmalaniem roślin przy braku okrywy śnieżnej oraz wymoknięciem roślin w obniżeniach terenowych.
Największe straty zimowe i wiosenne w zasiewach upraw ozimych odnotowano w województwach: zachodniopomorskim, mazowieckim, kujawsko-pomorskim i warmińsko-mazurskim.