Oczekuje się, że Amerykanie zbiorą w tym roku 330 mln ton kukurydzy, podczas gdy jeszcze w maju prognozowano 375 mln ton. Oznacza to blisko 10% spadek rok do roku zbiorów. W skali świata produkcja kukurydzy została obniżona o 38 mln ton do 1,102 mld ton i powinna być mniejsza od zużycia, planowanego na 1,144 mld ton. Przełoży się to na spadek światowych zapasów.
Jednocześnie analitycy FAO podnieśli (w porównaniu z majem) swoje prognozy zbiorów pszenicy, dzięki lepszym oczekiwaniom produkcji w UE i Kanadzie, które to z nawiązką powinny zrekompensować gorsze oczekiwania dla Turcji i Australii. Światowe zbiory pszenicy w nowym sezonie oceniane są teraz na 769,5 mln ton (+2,5 mln ton m/m), w porównaniu do 730,4 mln ton w sezonie 2018/19. Konsumpcja powinna wynieść 755,0 mln ton, co oznaczać będzie wzrost zapasów.
Globalna produkcja soi powinna wynieść w nowym sezonie 361,3 mln ton, w porównaniu do 365,6 mln ton (rekord) w sezonie 2018/19. Światowe zużycie tych nasion planowane jest na zbliżonym poziomie 361,45 mln ton.