Z tygodniowych wysyłek amerykańskiej kukurydzy 32% dotyczyła Japonii, a 22% Meksyku.
Nadal tempo eksportu kukurydzy jest dużo wolniejsze niż rok temu. Tempo wysyłek eksportowych soi i pszenicy jest o blisko 10% lepsze niż w poprzednim sezonie, a skumulowany eksport sorgo jest aż o 68% wyższy niż w ubiegłym roku (dzięki zwiększonemu popytowi ze strony Chin).
Także do Chin wysłano 27% soi i tylko nieco mniej do Egiptu - 22% wszystkich wysyłek tygodniowych. W przypadku pszenicy największym odbiorcą były też Chiny (16%) i Indonezja (15%). USDA skorygował sprzedaż eksportową z poprzedniego tygodnia, wskazują sprzedaż 340 000 ton pszenicy HRW do Chin. Większość tygodniowych wysyłek sorgo (70%) trafiło do Chin.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
freeimages.com