Najwyższe tempo wzrostu cen gruntów za 1 ha wykazały ceny łąk zaklasyfikowanych jako słabe – z 23,2 tys. zł do 25,4 tys. zł i gruntów ornych słabych, tj. piaszczystych z 31,7 tys. zł do 34,6 tys. zł. Wzrost cen 1 ha gruntów ornych należących do klasy średniej, a więc żytnio-ziemniaczanych – 48,7 tys. zł i dobrych, czyli pszenno-buraczanych – 58,3 tys. zł wynosił w skali roku odpowiednio 6,8% i 5%. Najmniejszą zwyżkę wykazały ceny łąk zaklasyfikowanych jako dobre – o 3% do 31,2 tys. zł za 1 ha względem 30,3 tys. zł przed rokiem.
Według GUS, w 2019 r. ogólna powierzchnia zasiewów wyniosła 10,9 mln ha i w porównaniu do roku poprzedniego była większa tylko o 68 tys. ha. Największy udział w strukturze zasiewów miały zboża – 72,4%, w tym pszenica – 23% i pszenżyto – 12,1%, a następnie uprawy przemysłowe – 10,8% i uprawy pastewne – 8,9%.
Powierzchnia uprawy zbóż ogółem, tj. zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi, jęczmienia, owsa, kukurydzy, gryki, prosa i innych zbożowych w tym czasie wzrosła o 1,1% do 7,9 mln ha. W porównaniu z rokiem poprzednim istotna zwyżkę w powierzchni zasiewów zbóż podstawowych zaobserwowano dla jęczmienia ozimego – o 10,8%, pszenicy ozimej – o 6,1% oraz pszenżyta ozimego – o 4,1%, a zniżkę – w obszarze uprawy pszenżyta jarego – o 10% i pszenicy jarej – o 4,9%. Nastąpił wzrost areału rzepaku ozimego – o 4,3%, powierzchni uprawy ziemniaków – 4,1% i kukurydzy na ziarno – o 3,1%. W niższym stopniu zwiększyła się powierzchnia uprawy buraków cukrowych zaledwie o 1,3%.
Znacząco zmalał z kolei obszar uprawy warzyw gruntowych – o 10,6%, rzepaku i rzepiku jarego – o 16%.