Światowe zapasy końcowe podniesiono o 3,0 mln ton, do 270,5 mln (-3% rok do roku). Zapasy powinny wzrosnąć dzięki zdecydowanie mniejszej konsumpcji (też na paszę).
Unijny eksport pszenicy podniesiony został do 23 mln ton (22 mln ton w lutym), w porównaniu do 19 mln ton oczekiwanych przez KE.
Kukurydza:
Amerykańskie zapasy zostały podniesione z 44,1 do 46,6 mln ton (mniejszy eksport i korekta w dół produkcji etanolu).
Zapasy globalne obniżono o 1,25 mln ton, do 308,5 mln ton, głównie przez większe zużycie paszowe.
Soja:
Amerykańskie zapasy końcowe minimalnie w dół (w stosunku do lutego) za sprawą większego krajowego przerobu. Zapasy soi w USA powinny spaść do 24,5 mln ton (-0,5 mln ton w stosunku do lutego), ale będą o 105% większe niż rok wcześniej.
Globalne zapasy soi na koniec sezonu są teraz szacowane na 107,2 mln ton, czyli 0,5 mln ton wyżej niż w lutym. Większe zapasy są konsekwencją cięcia (o 1 mln ton, do 105,1 mln ton) wykorzystania soi w Chinach (epidemia ASF).