Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Xylella fastidiosa. Australia aktualizuje przepisy fitosanitarne
Służba fitosanitarna Australii zaktualizowała importowe przepisy fitosanitarne pod kątem organizmu szkodliwego Xylella fastidiosa oraz powiązanych gatunków z rodzaju Xylella. Zmienione zostały wymagania importowe dla określonych roślin przeznaczonych do sadzenia, pochodzących z państw lub regionów, gdzie Xylella spp. występuje.
Xylella fastidiosa
Xylella fastidiosa to patogen przenoszony przez owady z grupy skoczków, powodujący u roślin występowanie zmian histopatologicznych (gumozę) w obrębie ksylemu. Choroba Pierce’a, powodowana przez Xylella fastidiosa, została wykryta na winorośli (Vitis vinifera) na Tajwanie w 2002 roku. Zainfekowane rośliny zamierały w ciągu 1 do 5 lat od wystąpienia pierwszych symptomów (plamy martwicy na liściach). Próbki pobrane z zainfekowanego materiału przetestowano pod kątem obecności patogenu za pomocą testu ELISA i reakcji PCR.
Choroba dotychczas nie jest skutecznie zwalczana, czego powodem jest między innymi nieefektywne eliminowanie jej z innych roślin żywicielskich, rosnących w pobliżu winnic, do których należą: migdałowiec, brzoskwinia, śliwa, morela, cytrus, kawowiec, oliwka, dąb, wiąz, miłorząb i słonecznik.
Pierwsze doniesienia o występowaniu Xylella fastidiosa na terenie UE miało miejsce na jesieni 2013 roku. Bakteria została wykryta na drzewach oliwki europejskiej (Olea europea) na obszarze 8000 hektarów oraz na rosnących w pobliżu migdałowcach (Nerium oleander).
Na podstawie dotychczasowych badań, przeprowadzonych przez ekspertów Panelu ds. Zdrowia Roślin nasuwa się spostrzeżenie, że stosunkowo największe ryzyko wynika z przewożenia roślin sadowniczych w celach handlowych. Eksperci rozpatrywali także inne możliwości przenoszenia infekcji, jednak owady, będące wektorami Xylella fastidiosa pokonują niewielkie odległości (maksymalnie około 100 metrów), a ryzyko przedostawania się bakterii poprzez import owoców, drewna, kwiatów ciętych, czy liści ozdobnych, wydaje się być znikome.